8 UGent-studenten beleven Olympische droom in Tokio

Topsport combineren met studeren: het is niet eenvoudig. Maar enkele UGent-studenten doen het met succes. Dit jaar trekken niet minder dan 8 studerende UGent'ers naar de Olympische Spelen in Tokio.

Anouk Geurts

Anouk Geurts (bachelor Psychologie, 21 jaar) - Zeilen (samen met Isaura Maenhout)

“Het is wel spannend om de Olympische Spelen mee te maken. Al zal het er dit jaar door al die coronamaatregelen wellicht helemaal anders uitzien. Misschien speelt het wel in ons voordeel als er minder afleiding is dan anders. Alleszins: we gaan sowieso 100% van onszelf geven. Dan zien we wel waar we belanden.”

“Ik studeer halftijds. Tot nu toe is het me goed gelukt alles te combineren. Ik vind mijn studies echt interessant, dat helpt natuurlijk. En dankzij mijn topsportstatuut kan ik mijn examens regelmatig verplaatsen. Omdat ik vaak in het buitenland zit voor wedstrijden is dat wel noodzakelijk. Doordat alle lessen online staan, kan ik me veel beter voorbereiden op examens.”

Nina Sterckx (bachelor Fysica en Sterrenkunde, 18 jaar) - Gewichtheffen

“Het is mijn allereerste keer op de Spelen, ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Ik kijk wel uit naar de hele ervaring: het olympisch dorp, de mensen die er zijn. Het feit dat ik geselecteerd ben, is voor mij al een hele prestatie op zich. Daarom heb ik niet echt een bepaalde verwachting voor ogen. Al zal het natuurlijk leuk zijn als ik mijn vorige prestatie kan verbeteren.”

“Ik ben iemand die op alle vlakken zo goed mogelijk wil presteren. Maar jammer genoeg zijn er gewoonweg niet genoeg uren in een dag om te sporten én te studeren. Daarom heb ik beslist om mijn studies eventjes stil te leggen toen de wedstrijden in april weer op gang kwamen. Ik zat toen zoveel in het buitenland dat het onmogelijk was geweest om te studeren. Na de Spelen pik ik ze wel weer op. Maar dat zijn zorgen voor later.”

 

Nina Sterckx
67-33
Koen Naert

Koen Naert (master Gezondheidsbevordering, 31 jaar) - Atletiek: marathon

“Iedereen droomt van goud, denk ik. Toch is er maar eentje die met die medaille naar huis kan. Ik ga vooral blij zijn als ik op het moment zelf alles gegeven heb. Als ik alle kansen gegrepen heb. Op welke plaats ik eindig, maakt dan niet uit.”

“Sommige atleten spelen graag op de Playstation tijdens hun vrije tijd. Ik leer graag iets interessants bij. Daarom studeer ik. Al is het natuurlijk enorm zoeken naar een balans, tussen mijn sport, studies én privéleven: ik ben getrouwd en heb twee kleine kindjes. Vlak voor mijn examens is trouwens mijn prachtige dochter geboren. Toch vielen de examens zelf net goed voor mij: in juni moest ik nog even op de rem staan omdat ik niet te vroeg in topconditie mocht zijn. Zonder examens was het misschien moeilijker geweest om me in te houden. Voorlopig lijkt het er alleszins op dat ik mijn balans gevonden heb: mijn punten zijn goed én ik ben nog altijd getrouwd.”

 

33-67

Jessie Kaps (master Klinische Psychologie, 23 jaar) - Sportschieten (tien meter luchtgeweer)

“Ik ben helemaal niet zenuwachtig, omdat het eigenlijk mijn doel was om me te plaatsen voor Parijs 2024. De wedstrijd in Tokio zie ik dan ook meer als een generale repetitie. Ik wil ervaring opdoen op grote evenementen.”

“Voorlopig kan ik mijn studies wel goed combineren met mijn sport. De ondersteuning die ik van de UGent krijg, helpt me wel. Mijn examens zijn nu bijvoorbeeld helemaal uitgesteld naar augustus. Blokken en trainen, dat gaat niet tegelijkertijd. Al zal het natuurlijk ook in augustus moeilijk zijn, omdat andere studenten dan volop vakantie vieren op festivals enzo. Maar ik heb het er wel echt voor over.”

Jessie Kaps
67-33

Hanne Maudens (master klinische orthopedagogiek en disability studies, 24 jaar ) - Atletiek: 400 meter (reserve)

“Ik heb voor de UGent gekozen omdat je veel vrijheid hebt, je kan kiezen wanneer je naar de les gaat en ook de proffen zijn heel flexibel. Op die manier kan ik het combineren met mijn trainingen, want daar kruipt toch minstens 20 uur per week in. Zolang ik topsport doe, wil ik me daarop focussen. Ik hoop het tot mijn dertigste te kunnen doen, maar ik vind het ook wel leuk om na te denken over wat erna nog mogelijk is. Zo vond ik mijn stage vorig jaar in het bijzonder onderwijs heel tof!”

Hanne Maudens

 

Nog meer UGent'ers

Deze studenten maken het lijstje compleet: wielrenner Tiesj Benoot (ManaBa Marketing, 27 jaar), skateboardster Lore Bruggeman (bachelor Communicatiewetenschappen, 19 jaar) en zeilster Emma Plasschaert (Industriële wetenschappen: bouwkunde, 27 jaar).

Naast deze Olympische studenten trekken ook enkele sportieve alumni naar Tokio. Bij het atletiek doet Imke Vervaet (master Rechten) mee aan de 200 meter en loopt Mieke Gorissen (master Natuurkunde) de marathon. Bij het roeien doet alumnus Tim Brys (master Handelswetenschappen) mee.

Olympische Spelen: UGent-proffen geloven in medaille voor Belgische roeiers

Proffen Jan Boone en Jan Bourgois bereiden de Belgische roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe voor op de Olympische spelen in Tokio. Hoe doen ze dat precies en wat kunnen wij leren uit topsportonderzoek? En waarom dragen de roeiers Happy Socks en mag de ene wél een pistolet eten en de andere niet?

(foto Hanne Maudens: Jos Verleysen)

Lees ook

Hoe nieuwe hockeybal duizenden liter water per wedstrijd bespaart

Jaarlijks zijn er miljoenen liter water nodig om op één bewaterd hockeyveld te spelen. Dat maakt de sport duur, niet duurzaam en ontoegankelijk. Een uitdaging voor professor Dagmar D’hooge en zijn team van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Hockeybal
view

Gentse onderzoeker kritisch voor de sportgokindustrie: “Gokken op sport houdt veel risico’s in, maar werd lang sterk genormaliseerd”

Elke week gokken 576.493 Belgen minstens één keer online. Bram Constandt, professor Sportmanagement, bestudeert de impact van gokreclame op consumenten die inzetten op sportweddenschappen. De resultaten van het onderzoek stoffeerden mee het Koninklijk Besluit dat gokreclames grotendeels verbiedt sinds 1 juli 2023.

Bram Constandt
view

Waarom een sportapp ook demotiverend kan werken

In topsport is het al helemaal ingeburgerd, maar ook amateursporters gebruiken steeds vaker technologie om hun sportprestaties te verbeteren of om blessures te voorkomen. Sporttechnologie zit overal, maar er zijn valkuilen.

Sport
view

Kan je rijk worden door te gokken op sportwedstrijden?

Denk je dat je na het WK eindelijk dat zwembad in je tuin kan aanleggen dankzij enkele weldoordachte gokjes op de juiste matchen? Of is de kans groter dat je je huis moet verkopen na wat sportgokjes te veel?

Sportgokken
view