Onthult je handschrift je persoonlijkheid?

Schrijven

Het komt meer voor dan we denken: dingen die bijna iedereen gelooft, maar al lang door de wetenschap weerlegd zijn. Onthult je handschrift je persoonlijkheid?

‘Ik doceer al twintig jaar dat daar niets van aan is, en nog altijd blijven mensen het geloven’, zegt professor Marc Brysbaert van de vakgroep Experimentele Psychologie.

‘Misschien omdat het ook zo logisch lijkt: iemand met een net handschrift zal wel een pietje precies zijn. Maar eigenlijk heeft die bewering even weinig wetenschappelijke waarde als het idee dat iemand met rood haar wel veel temperament zal hebben.’ Wat zegt de wetenschap? ‘Bij correct uitgevoerde proeven geeft de interpretatie van handschriften resultaten die niet beter zijn dan puur toeval. En leken scoren ongeveer even goed als “ervaren” grafologen, wat suggereert dat je sowieso niet veel kennis moet hebben om grafoloog te worden (lacht). Maar dan moeten de proeven wel correct worden uitgevoerd. Dat houdt onder meer in dat je een neutrale tekst bekijkt, en geen tekst waarin de schrijver het over zichzelf heeft.’

‘Wat wel enigszins lukt, is de leeftijd of het geslacht van de schrijver bepalen – maar ook daar zijn de resultaten niet erg spectaculair. Computers én mensen kunnen in 70 procent van de gevallen uitmaken of de schrijver een man is of een vrouw. Wat leeftijd betreft, zijn de resultaten iets slechter: computers en mensen kunnen in 65 procent van de gevallen bepalen of iemand jong is, tussen 18 en 24, of oud: tussen 67 en 80. Maar dat heeft allemaal niets te maken met de interpretatie van je persoonlijkheid. Als persoonlijkheidstest is grafologie waardeloos. Bedrijven die toch grafologen inschakelen, bedriegen zichzelf.’

FACT CHECK

Van chocolade krijg je acné

Evelien Verhaeghe, vakgroep Dermatologie: ‘Daar is geen enkel bewijs voor. Over het algemeen is het erg moeilijk om hard bewijsmateriaal te krijgen dat welke voeding dan ook effect heeft op acné.

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Groenten die hoger mikken: de toekomst van de stadstuinbouw begint in Roeselare

Agrotopia

Bestaand medicijn kan oplossing zijn voor ‘onbehandelbare’ tumoren

Desmoide tumor

Eén richting, meerdere wegen: burgerlijk ingenieur

Brigitte