Onthult je handschrift je persoonlijkheid?

Schrijven

Het komt meer voor dan we denken: dingen die bijna iedereen gelooft, maar al lang door de wetenschap weerlegd zijn. Onthult je handschrift je persoonlijkheid?

‘Ik doceer al twintig jaar dat daar niets van aan is, en nog altijd blijven mensen het geloven’, zegt professor Marc Brysbaert van de vakgroep Experimentele Psychologie.

‘Misschien omdat het ook zo logisch lijkt: iemand met een net handschrift zal wel een pietje precies zijn. Maar eigenlijk heeft die bewering even weinig wetenschappelijke waarde als het idee dat iemand met rood haar wel veel temperament zal hebben.’ Wat zegt de wetenschap? ‘Bij correct uitgevoerde proeven geeft de interpretatie van handschriften resultaten die niet beter zijn dan puur toeval. En leken scoren ongeveer even goed als “ervaren” grafologen, wat suggereert dat je sowieso niet veel kennis moet hebben om grafoloog te worden (lacht). Maar dan moeten de proeven wel correct worden uitgevoerd. Dat houdt onder meer in dat je een neutrale tekst bekijkt, en geen tekst waarin de schrijver het over zichzelf heeft.’

‘Wat wel enigszins lukt, is de leeftijd of het geslacht van de schrijver bepalen – maar ook daar zijn de resultaten niet erg spectaculair. Computers én mensen kunnen in 70 procent van de gevallen uitmaken of de schrijver een man is of een vrouw. Wat leeftijd betreft, zijn de resultaten iets slechter: computers en mensen kunnen in 65 procent van de gevallen bepalen of iemand jong is, tussen 18 en 24, of oud: tussen 67 en 80. Maar dat heeft allemaal niets te maken met de interpretatie van je persoonlijkheid. Als persoonlijkheidstest is grafologie waardeloos. Bedrijven die toch grafologen inschakelen, bedriegen zichzelf.’

FACT CHECK

Van chocolade krijg je acné

Evelien Verhaeghe, vakgroep Dermatologie: ‘Daar is geen enkel bewijs voor. Over het algemeen is het erg moeilijk om hard bewijsmateriaal te krijgen dat welke voeding dan ook effect heeft op acné.

Lees ook

“Er zijn ontelbare manieren om een goed gezin te zijn”

Onze blik op de wereld verruimen, dat is wat Ann Buysse met haar boek ‘Zoveel tussen ons’ wil bereiken. Ze is professor en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. “Ik ben nog nooit ergens zo onzeker over geweest. Vooral omdat het geen puur academisch boek is geworden. Ik heb er ook veel van mezelf in gestopt.”

Kind
view

Hoe (on)gezond is piekeren?

Piekeren doen we allemaal wel eens. Het kan zelfs goed zijn voor onze mentale huishouding, zegt professor Ernst Koster (vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie). Maar het kan ook uit de hand lopen.

Ernst Koster
view

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit.”

Ann Buysse
view

Pakjes geven maakt gelukkiger dan pakjes krijgen

Met de feestdagen breekt er een periode aan van cadeaus uitwisselen. En hoezeer je ook uitkijkt naar het uitpakken ervan, het echte geluk zit niet in wat je krijgt. Professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, is duidelijk: het geven van pakjes maakt ons gelukkiger dan het ontvangen ervan.

cadeau
view