2021: de UGent in 12 beelden

17 december 2021 |

2021 was (alweer) een jaar als geen ander. Blik terug op enkele van de vele opmerkelijke momenten van afgelopen jaar aan onze universiteit.

JANUARI: UGent'ers expert in corona-onderzoek

Coronacrisis

Het coronavirus bleef net als in 2020 ook dit jaar ons leven bepalen. Onderweg gebeurt heel wat onderzoek naar en rond het virus bij de UGent. Zo peilt de motivatiebarometer naar gedrag rond alle maatregelen, worden er vaccins getest en brengen we de verspreiding van het virus in kaart.

Lees meer:

 

FEBRUARI: Steven Van Gucht schrijft een brief aan zichzelf

Steven Van Gucht

Alumnus Steven Van Gucht is een bekend gezicht sinds de coronacrisis. Voor ons magazine schreef hij een brief, gericht aan zijn 18-jarige zelf. Welke raad heeft Steven Van Gucht voor de jongvolwassen Steven die twijfelt tussen geneeskunde en diergeneeskunde?

Lees meer:

 

MAART: Eredoctoraat voor bedenker van het World Wide Web Sir Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee

Op Dies Natalis, dit jaar op 19 maart, reikte de UGent een institutioneel eredoctoraat uit aan Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web, het HTTP-protocol en HTML-opmaaktaal voor webpagina’s, waarvoor hij de ideeën vanaf 1989 ontwikkelde bij CERN. 

Lees meer:

 

APRIL: Studenten helpen in vaccinatiecentrum

Vaccinatiecentrum

Normaalgezien de plaats van heel wat beurzen en feesten, maar in het voorjaar was Flanders Expo vooral bekend als vaccinatiecentrum. Meer dan 300 studenten van 25 verschillende verenigingen sprongen er bij als vrijwilliger. Het is eens wat anders dan een massacantus.

Lees meer:

 

MEI: Reuzenaronskelk in bloei in de Plantentuin

Reuzenaronskelk

In de Plantentuin van het GUM is de bloei van een Amorphophallus titanum - beter bekend als Penisplant of Lijkenplant - een grote publiekstrekker, zowel live als online. In maart 2022 opent in het GUM de expositie Phallus. Norm & Vorm.

 

JUNI: faculteit Diergeneeskunde nummer één van de wereld

Paard

Voor het vijfde jaar op rij staat de faculteit Diergeneeskunde van de UGent op nummer één in de Shanghai-ranglijst. Die rangschikt faculteiten op basis van het wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer:

 

JULI: studenten, alumni en onderzoekers naar Olympische Spelen

Peter Van Eenoo

Topsport combineren met studeren: het is niet eenvoudig. Maar enkele UGent-studenten doen het met succes. Dit jaar trokken niet minder dan 8 studerende UGent'ers naar de Olympische Spelen in Tokio. Ook de marathondeelname van alumna Mieke Gorissen zal niemand meer vergeten. Naast sportieve deelnemers was ook het Doping Control Lab van de UGent aanwezig op de Spelen.

Lees meer: 

 

AUGUSTUS: Virtual reality brengt middeleeuwse Zwinhavens tot leven

Zwinhavens

Brugge was dankzij de vele voorhavens in de Zwingeul ooit een internationale wereldstad zoals Londen of Shanghai. Nieuw archeologisch, historisch en geologisch onderzoek laat nu toe om dat verleden op ongeziene wijze te reconstrueren. Een fietsroute met VR-kijkers en een belevingsexpo in het Zwin Natuur Park brengen de middeleeuwse Zwinhavens terug tot leven.

Lees meer:

 

SEPTEMBER: traditionele opening van het academiejaar

Opening academiejaar

Dit jaar opende het academiejaar opnieuw volgens de jarenlange traditie: met een stoet richting de Aula waar een plechtige zitting plaatsvond. Ook het onderwijs aan de UGent kon in het nieuwe academiejaar opnieuw on campus plaatsvinden.

 

OKTOBER: Belgian Cultural Festival bij Ghent University Global Campus

Ghent University Global Campus

Ghent University Global Campus, onze campus in Zuid-Korea, organiseerde voor de tweede keer een festival om het publiek in Incheon te laten kennismaken met de Belgische cultuur. De hoogtepunten kan je herbekijken op YouTube.

Lees meer: 

 

NOVEMBER: de Boekentoren schittert na renovatie (ook 's nachts)

Boekentoren

De Boekentoren is opnieuw open na een lange renovatie. 64 meter aan architecturale pracht, maar de toren is meer dan alleen een monument. “Een baken van de wetenschap. Hier kunnen onderzoekers en studenten terecht in hun zoektocht naar kennis”, zegt hoofdbibliothecaris Dries Moreels. Sinds november wordt ook monumentverlichting conform het Lichtplan van de Stad Gent voorzien.

Lees meer: 

 

DECEMBER: Street art voor Amnesty International aan Campus Sterre

Kitsune

We doneerden een muur van campus Sterre aan een street art project om de zestigste verjaardag van Amnesty International te vieren. Het werk van Kitsune toont een briefschrijvende student, de kaars en de gele omslag die refereren naar hét handelsmerk van Amnesty: brieven om mensen vrij te schrijven en de kaars als symbool van hoop.