20 van 2020: Ragad raakte helemaal gefascineerd door de werking van vaccins

Ragad Haj Ali
16 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Ragad Haj Ali zit in haar eerste bachelor farmaceutische wetenschappen, maar heeft al bijzonder veel meegemaakt. “In 2014 vluchtte ik door de oorlog van Syrië naar België. Na één jaar Nederlandse les ben ik hier begonnen in het middelbaar. Ik had altijd extra tijd nodig om de leerstof te verwerken, omdat ik de taal niet genoeg beheerste.” Nu is ze trots te kunnen studeren aan de UGent. Ondanks de vele uitdagingen blijft ze positief. “Het hoger onderwijs wordt extra uitdagend door de epidemie. Maar ik probeer te blijven vechten en te focussen op wat ik al bereikt heb.”

Hoe was 2020 voor jou?

“In 2020 begon voor mij een nieuw hoofdstuk: ik stroomde door naar het hoger onderwijs. Daarmee maakte ik één van mijn dromen waar. Ik ben er zeker van dat dit jaar extra uitdagend was voor eerstejaarsstudenten, met bijna enkel afstandsonderwijs. In het begin zag ik daar de voordelen van in: meer tijd om te leren. Maar dat bleek toch moeilijker dan verwacht, zonder de motivatie van studiegenoten in de les.”

Op welke prestatie van het afgelopen jaar ben je het meest trots?

“Door de pandemie is mijn manier van denken enorm veranderd. Ik heb dit jaar echt geleerd om positief te blijven. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. In het leven kom je sowieso minder leuke verrassingen tegen. Het is aan jou om te kiezen hoe je ermee omgaat.”

Zet jouw beste wensen op de boekentoren

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Wat hoop je voor 2021?

“Ik heb veel hoop voor 2021, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Het is jammer dat code rood aan de UGent verlengd werd tot maart, al besef ik hoe cruciaal die beslissing is. Ik hoop dat we opnieuw naar het normale leven kunnen, hoe veraf dat ook is. En dat de komende vaccins effectief de crisis kunnen stoppen - het gaat om meer dan het aantal besmettingen verlagen. Ik hoop ook dat alle arme landen toegang krijgen tot vaccins. Ik vind vaccins en hoe die werken razend interessant, ik volgde deze zomer het nieuws heel geboeid. Dat was één van de redenen waarom ik voor farmacie koos.”

Stel: je kan terugreizen naar 1 januari 2020. Is er iets dat je anders zou doen?

“Moeilijke vraag (lacht). Ik denk het niet, ik ben ervan overtuigd dat ik alles heb gedaan dat in mijn macht lag. Misschien had ik de tastbaarheid van contact in het echt meer geapprecieerd. Dat was vroeger vanzelfsprekend. Nu ik het mis, besef ik pas de waarde ervan. Sociale media alleen zijn niet genoeg.”

Wie is jouw strafste UGent’er?

“De eerste waar ik aan denk is gastprofessor en viroloog Steven Van Gucht. Door hem kreeg ik veel achtergrond mee over COVID-19 en andere epidemieën en virussen. Ik leer veel straffe UGent’ers kennen via televisie en het internet. Het maakt dat ik me speciaal en trots voel om zelf deel uit te maken van de UGent-wereld.”

Ragad Haj Ali
67-33

Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?

“Ik wens dat we allemaal uit deze donkere tunnel komen, hoe lang die ook is. Het is een moeilijk jaar geweest, maar we mogen de hoop nooit opgeven. De pandemie heeft een grote invloed gehad op de mentale gezondheid van velen, ook die van mij. Ik voel me schuldig als ik pauzes neem, omdat ik elk moment nuttig wil gebruiken. Hopelijk maakt de druk van dit jaar ons alleen maar sterker in 2021.”

20 van 2020: lees de andere interviews

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

20 van 2020: Miglena schreef een dichtbundel die binnenkort wordt uitgegeven

Miglena Dikova-Milanova is docent Bulgaars aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent. Ze is Bulgaarse van oorsprong, maar woont al sinds de jaren ‘90 in België. “Ik heb de natuur en mezelf herontdekt deze periode.”

Portret Miglena Dikova Milanova
view

20 van 2020: Alex kreeg een smartphone van zijn kinderen

Alex Verhegge studeerde in 1969 af aan de UGent in de rechten. Hij begon zijn carrière als advocaat en combineerde dat later met assistentschap aan de universiteit. Nadien werd hij magistraat en uiteindelijk werkte hij aan het parket-generaal bij het hof van beroep in Brussel, waar hij dit jaar verplicht met pensioen moest.

Portret Alexander Verhegge
view

20 van 2020: Ko begon brieven te schrijven naar vrienden en familie

Ko Delforge zit in het laatste jaar middelbaar. Tijdens de extra tijd die dit jaar vrijkwam, liet ze haar creativiteit de vrije loop. Maar het beperkte sociale contact viel haar zwaar. Dat ving ze op door massa’s brieven te schrijven naar vrienden en familie. Kleine lichtpuntjes in een bijzonder jaar.

Portret Ko Delforge
view

20 van 2020: Lennert droomt van een zorgeloze zomer vol feestjes

Lennert Camp zit in zijn derde bachelor Nederlands-Zweeds. Zijn keuze voor Zweeds lag al lang vast. Niet alleen omdat hij de Ikea een leuke winkel vindt, maar omdat hij tijdens reizen in Zweden ontdekte dat hij het hele land wel cool vindt.

Portret Lennert Camp
view